KINGDOM of the DEAD je retro FPS a tie sú v poslednej dobe v kurze. Aj keď najväčšiu slávu zažívali priamočiare FPS v 90. rokoch, tento obľúbený žáner prežíva do dnes. KINGDOM of the DEAD sa vezie na retro štýle podobnom akou sú z tých novších tituly Ion Fury, Graven alebo WRATH: Aeon of Ruin a z tých starších klasík Blood, PowerSlave, Outlaws alebo Redneck Rampage.

Príbeh tu podobne ako v mnohých FPS hrách nehrá žiadnu úlohu. Jedná sa len o to, že hráte za profesora Chamberlaina, ktorý sa stal vojenským generálom a tentokrát pracuje pre tajnú štátnu organizáciu s názvom Gatekeeper. Ako už názov napovedá, je to strážca brány, ktorý má za úlohu poraziť armády zla a nemŕtvych. Príbeh je teda veľmi jednoduchý a pre hru nepodstatný. Každú misiu začínate zo svojej kancelárie, kde vám je doručený tajný list s popisom úloh. To sú misie, ktorých nie je veľa, ale každú si viete zahrať na troch rozličných úrovniach obtiažnosti. Čím vyššia úroveň, tým musíte splniť viac úloh v misii a tým je to celé ťažšie.

Hra je celá čiernobiela a pekne tým maskuje malý rozpočet. Nasvietenie dobre dotvára temnú atmosféru, ale občas sa stáva, že je až príliš tmavé a nevidno poriadne cestu dopredu. Občas sa mi teda stávalo, že som sa musel poriadne rozhliadnuť alebo som narážal aj do stien, len aby som vedel, či je tam cesta ďalej. KINGDOM of the DEAD je klasikou FPS a tak tu máte viacero zbraní a viacero druhov nepriateľov a ide len o to, aby ste ich všetkých zabili. Hra je lineárna a vôbec to strieľaniu neprekáža. To sa vydarilo na výbornú a to je aj hlavné na týchto retro FPS hrách. Zbrane vypadajú pekne a aj streľba z nich je uspokojujúca. Vo výbave máte meč, ktorý je perfektný na porcovanie nepriateľov a je skvelý na blízko, ďalej je tu revolver, brokovnica, puška dobrá na diaľku, guľomet, dynamit a podobne. Nábojov je dostatok, ale ak by aj nebolo, ešte stále máte po ruke dobre spracovaný meč s blikajúcim okom, ktorý sa s vami občas baví.

Prostredia sú také klasické hororové a ničím nie sú výnimočné. Spracované sú však dostatočne dobre a tak tu máme vlak za jazdy, podzemie s hrobkami, cintorín, temný les, chrám, továreň a podobne. Síce je to taká klasika FPS hier, ale v tej čiernobielej grafike to vypadá neokukane. Potešia aj hororoví nepriatelia, ktorí síce tiež nepobrali veľa originality a niektorí vypadajú úplne ako z iných hier (napríklad lietajúce oko z Dooma), ale aj napriek tomu ma bavili. Nájdeme tu zombíkov s mečmi, ďalej zombíkov s puškami, mágov, krížencov psov a vlkolakov, lietajúce harpie, skákajúce chrobáky (kliešte) a iné obludy. K tomu je na každom konci úrovne nejaký boss, ktorý síce nie je nijak obtiažny, ale zasa je fajn spracovaný a bavila ma ich rôznorodosť. Čakajú na vás veľký červ, obrovský netopier, posadnutý jeleň, prerastená gorila, obrovský had, krab a podobne. Síce hra nie je nijak dlhá a do pár hodín máte hotovo, no je to príjemná retro FPS, ktorá dokáže fanúšikov žánru dobre zabaviť. Nič výnimočné však nečakajte.

Oficiálna stránka hry. 

Hra zatiaľ vyšla na: PC.

Žáner: FPS.

Multiplayer: Nie.

 

  • 75%
    - 75%
75%

Hodnotenie

KINGDOM of the DEAD je kvalitnou retro FPS. Má čiernobielu grafiku, ktorá dobre maskuje malý rozpočet a aj vďaka nasvieteniu má hra fajn temnú atmosféru. Strieľanie sa vydarilo, nepriatelia sú fajn a bossov je tiež dostatok. Ja som sa bavil a fanúšikovia retro FPS sa budú baviť určite tiež.

Autor – Rado