EA Sports aj tento rok prináša svoj licencovaný futbal a rozhodne je to pre fanúšikov vždy dobrá správa, lebo majú znovu aktualizované svoje obľúbené kluby a národné tímy. Samozrejme hra nie je pre každého a tých, čo futbalovým hrám neholdujú nemá ani najnovší ročník ako zaujať, ale povedzme si to na rovinu, koho títo hráči v prípade FIFA série zaujímajú? Toto je pre fanúšikov futbalu! Séria FIFA je tu s nami už od roku 1993, kedy EA prvýkrát vydala futbal s oficiálnou licenciou od FIFA. Každý rok sa séria prispôsobuje zmenám na klubovej a aj na národnej úrovni. Problém má momentálne EA Sports s tým, že FIFA totiž vraj zdvojnásobila cenu licencií a teraz chce viac ako 1 miliardu dolárov za každý štvorročný World cup cyklus. Rokovania medzi firmami tak ustali a nedohodli sa ani na tom, čo by nová zmluva zahŕňala. EA sa tak pozerá iným smerom a skúma, ako by hra fungovala bez licencie. Už si zaregistrovala EA Sports FC značku a má aj zmluvu s FIFPRO na použitie tvárí a mien hráčov. Zmluva s FIFA končí koncom roku 2022, tak uvidíme, ako sa to celé vyvinie.

Hrateľnosť sa zmenila od minula asi najviac a rozhodne k lepšiemu. Keď bola FIFA 22 oznámená, vývojári sa veľa chválili technológiou HyperMotion, ktorá si kladie za cieľ priniesť realistickejší pohyb hráčov počas zápasov. A musím povedať, že sa jej to darí celkom obstojne a FIFA 22 je rozhodne po stránke animácií zatiaľ najvydarenejší ročník. Vývojári totiž usporiadali špeciálne zápasy, počas ktorých všetkých profesionálnych hráčov navliekli do motion capture oblekov a následne zachytili ich pohyby, čo prinieslo množstvo nových snímok a animácií, z ktorých môže hra čerpať. Nie vždy je to úplne bezchybné a občas sa naskytne príležitosť vidieť nejaký ten drobný grafický glitch, ale väčšinou to vyzerá naozaj dobre a posun oproti predchádzajúcim ročníkom je jasne viditeľný na prvý pohľad. Rovnako ako novinka v podobe výbušného šprintu. Pokiaľ má hráč loptu pri nohe a beží dopredu, je možné správne načasovať krátkodobé bleskové zrýchlenie a ubziknúť tak obrancovi. Útočiaci hráč sa tak môže ľahšie dostať do zakončenia, prípadne dobre rozbehnúť nejakú zaujímavú akciu. Pretože je táto novinka pre skúsenejších hráčov veľkou zbraňou, vývojári sa rozhodli, že ju nie je možné aktivovať neustále dookola, ale vždy je nutné chvíľku počkať. Tým je aj celkom vyvážená, a to hlavne v online zápasoch. To by boli asi dve najväčšie novinky, ktoré tento ročník prináša, ale vývojári sa chváli aj upraveným driblingom, vylepšenými prihrávkami, lepšou kontrolou lopty či novými taktikami v útočení. Priamo skvelé sú vylepšené vzdušné súboje o loptu, ktoré som si zakaždým neskutočne užíval. Ide síce o drobné vylepšenia, ktorá sami o sebe síce majú menší vplyv na hrateľnosť, ale vo výsledku tvorí doteraz najrealistickejšiu a bez debát najkomplexnejšiu hru v sérii FIFA. Nesmiem zabudnúť spomenúť upraveného brankára, ktorý má viac animácií, jeho zákroky sú spoľahlivejšie a navyše každý brankár má aj svoj vlastný jedinečný štýl chytania, na čo sa dobre pozerá.

V tomto ročníku sa vývojári zamerali na Kariéru, ktorá je stále vedľa FUT (populárny režim posledných rokov s pouličným futbalom) najpopulárnejším a najhranejším režimom. Jej najväčšou novinkou v tomto ročníku je možnosť založiť si vlastný futbalový klub a za neho následne aj hrať. U vlastného klubu si môžete zvoliť názov, ale tiež nastaviť logo, dresy, prípadne je možné aj upraviť domáci štadión. Tiež je možné zvoliť zameranie klubu, napríklad na vychovávanie mladíkov, prípadne nastaviť priemerný vek tímu. Možností je naozaj veľa a je vidieť, že nad týmto editorom niekto premýšľal. Je komplexný a ponúka prakticky všetko, čo potrebujete. Keď je tím vytvorený, stačí už len nahradiť vo vybranej lige iný tím. Hre to dáva slobodu, takže si môžete vybrať akúkoľvek z licencovaných líg. U pár najväčších sú potom aj nižšie súťaže, ak by ste chceli začínať naozaj od nuly a nechceli rovno skočiť medzi elitu. Je možno trochu škoda, že nižšie súťaže sú len u pár najväčších líg – anglická, španielska alebo nemecká. U kvalitnej talianskej táto možnosť chýba, rovnako ako u ďalších. Aj časť za hráčov má však nejaké tie novinky, a musím povedať, že k lepšiemu. Trénera proste musíte presvedčiť, že ste pre tím platný a môžete zápas svojím nasadením i formou rozhodnúť. Pri hraní len za hráčov sa mi navyše páčilo, že ani tu nechýbajú RPG prvky. Hoci teda neposúvajú dopredu priamo klub, aj keď ten je samozrejme plne závislý na vašich výkonoch, posúvate priamo formu i kvalitu samotného hráča. 

Hra beží na engine DICE a hra vypadá naozaj dobre. Hráči majú veľa detailov, to isté sa dá povedať o štadióne, kde diváci vytvárajú dobrú atmosféru, a oproti predchádzajúcemu ročníku sa výrazne zlepšilo aj nasvietenie, vďaka čomu zápasy vyzerajú naozaj super. FIFA 22 vyzerá na konzolách PlayStation 5 a Xbox Series X naozaj dobre v 4K rozlíšení a popravde len ťažko jej niečo vyložene vyčítať a skvelo vypadá aj PC verzia hry, ktorá sa naozaj vydarila. Ak teda hľadáte kvalitný futbal, FIFA 22 vám ho prináša a je skvelá ako po stránke hrateľnosti, taj aj po grafickej stránke. 

Oficiálna stránka hry. 

Hra zatiaľ vyšla na: PlayStation 4, Xbox Series X a Series S, Xbox One, Google Stadia, Nintendo Switch, PlayStation 5, PC.

Žáner: Futbal

Multiplayer: Áno.

Hru vytvorili:

 

 

  • 85%
    - 85%
85%

Hodnotenie

FIFA 22 je aj tento rok na veľmi vysokej úrovni a povedal by som, že je ešte lepšia ako za posledné roky. Či už po stránke hrateľnosti, ktorá sa zlepšila hlavne v pohyboch hráčov, ktoré sú bohatšie a vypadajú oveľa lepšie, hra priniesla aj viacero prospešných noviniek a aj po grafickej stránke vypadá nový ročník veľmi dobre. Pre fanúšikov futbalu jasná kúpa.

Autor – Rado