Vydavateľstvo Zanir na čele s Janom Schejbalom u nás začalo pred rokom vydávať francúzsku mangu (manfru) Radiant, ktorá má zatiaľ vo svete 14 dielov (v októbri by mal vyjsť 15 diel) a ešte nie je ukončená. Francúzsky autor Tony Valente si k tejto sérii sám píše scenár a séria sa dostala v roku 2015 aj do Japonska. Radiant bol preložený do viacerých jazykov a som veľmi rád, že sa ju tu Zanir rozhodol vydávať, pre mňa osobne sa jedná o veľmi veľké a milé prekvapenie. Snáď to dosiahne aspoň porovnateľné predaje s vydarenou ukončenou sériou Cagaster, ktorá sa prekvapivo rýchlo vypredala a museli spraviť druhé vydanie (čo vydavateľa vždy poteší).

O čom vlastne Radiant je? Z neba padajú nebezpečné monštrá, ktoré sa volajú Nemesis. Bojovať s nimi dokážu len kúzelníci, bežných smrteľníkov totiž tieto monštrá dotykom zabijú alebo im spôsobia prekliatie. Hlavným hrdinom je kúzelnícky chlapec Seth, ktorý chce tieto obávané Nemesis zničiť a chce nájsť tajomný zdroj toho všetkého s názvom Radiant. Existuje však vôbec? Tretí diel samozrejme pokračuje presne tam, kde ten druhý skončil a tak sledujeme vyčíňanie tajomnej čarodejky, ktorá dokáže ovládať Nemesis a robí si zálusk na obyvateľov Rámusova, ktorí sú bezbranní a ešte k tomu aj v totálnej panike. Setha, nášho hlavného hrdinu čaká súboj s kapitánom Konrádom de Marbourgom a nebude to veru nič jednoduché. V druhom diely sa predstavila nová postava s menom Grimm, čo je kúzelník, ktorý má celé telo obviazané a vypadá ako múmia. Ukázalo sa, že sa jedná o priateľa a nechce našim hrdinom ublížiť, práve naopak, chce im v boji pomôcť a tak sa snaží zneškodniť Nemesis, ktorých je poriadne veľký počet, jedná sa o akési myši s nebezpečným chvostom, ktoré sú ovládané už spomenutou čarodejkou. Grimm sa snaží zastaviť aj ju a tak kým Seth bojuje s kapitánom Konrádom, Grimm s čarodejkou, slečna Melí je otrasená zo smrti Doca.

Tentokrát sa pozrieme znovu aj do minulosti, v ktorom uvidíme Rámusov z pred pár rokov, keď v ňom bol kapitán Konrád de Marbourg ešte len radový vojačik. Ako sa však ukáže, bol veľmi ambiciózny a zákerný vojak, ktorý mal plán ako sa presadiť. Na týchto stranách z minulosti uvidíme aj tajomnú čarodejku, keď bola ešte malým dievčatkom a ukáže sa nám aj jej pohľad na vec a jej časť príbehu. Ona si tiež čo to odžila a má svoje dôvody, prečo sa chce obyvateľom Rámusova nepekne odvďačiť. Dej sa potom následne presunie znovu do prítomnosti, v ktorej zúria už spomenuté súboje a dôjde aj na bližší pohľad na inkvizítorov. Autor Tony Valente to má všetko v malíčku, či už sa jedná o scenár alebo kresbu, všetko zvláda s veľkým prehľadom. Postavy, svet, súboje, všetko dáva zmysel a ešte k tomu tam občas vtesná aj humorné a dosť často aj nečakané gagy. Síce je tento diel výrazne vážnejší, no aj napriek tomu som sa párkrát schuti zasmial. Kresba je samozrejme perfektná, či už sú to dokonale prehľadné súboje, kvalitne nakreslené a rozpoznateľné postavy alebo pekné a detailné prostredia, Valente to všetko kreslí naozaj veľmi dobre. Musím pochváliť aj preklad, ktorý je jednoducho skvelý a Zuzana Lochmanová sa radí u mňa k tým najkvalitnejším komiksovým prekladateľkám.

Radiant je zatiaľ jednoducho skvelou fantasy sériou plnou súbojov a humoru a aj tretí diel si udržal vysoko nastavenú úroveň.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke vydavateľa.

KUPUJTE TU

Počet strán: 180

Väzba: Mäkká

Jazyk: český

Scenár: Tony Valente

Kresba: Tony Valente

Preklad: Zuzana Lochmanová

Redakcia: Katarzyna Niemiec, Veronika Nováková (Špendla), Jan Schejbal

Vydavateľstvo: ZANIR

5

Hodnotenie

Radiant si aj tretím dielom udržuje vysoko nastavenú úroveň a síce je to tentokrát výrazne vážnejšie, aj tak si Tony Valente vždy nájde priestor na humor a vydarené gagy. Tretí diel obsahuje viacero akcie, ale vyčnieva hlavne súboj Setha s kapitánom Konrádom de Marbourgom, ktorý sa ťahá na niekoľko strán a je v duchu legendárnej mangy Dragon Ball. Radiant ma zatiaľ veľmi baví a dúfam, že séria bude mať dobré predaje. Naozaj si to zaslúži.

Autor – Rado