Séria Zaslíbená Země Nezemě je vo svete mangy megahit, ktorý predal od roku 2016 do roku 2020 celosvetovo viac ako 21 miliónov výtlačkov a chytil sa poriadne aj u nás. Patrí medzi najpredávanejšie české komiksy a pravidelne sa umiestňuje aj v rebríčku TOP10 najpredávanejších komiksov mesiaca od vydavateľstva Crew. Séria pokračuje siedmym dielom a aký je?

Ray, Emma a ostatné deti utiekli zo Sirotinca Grace Field House, v ktorom by skôr alebo neskôr skončili ako potrava pre démonov. Po dlhom plánovaní sa im to teda podarilo, ale ani vonku za hradbami sirotinca to nebudú mať jednoduché. Práve naopak. Démoni sú im na stope a lesy sú nimi preplnené. Celkovo je fauna a flóra v divočine veľmi nebezpečná a nie je jednoduché sa svetom pohybovať. Ich plán bol dostať sa na dobre ukryté miesto, ktoré im odporučil tajomný pán Minerva. Deti sa ho vydali hľadať a šiesty diel skončil tým, že tento úkryt našli. Siedmy diel sa odohráva takmer celý práve v tomto úkryte, v ktorom ale býva jeden tajomný dospelák, ktorý nie je práve nadšený z prítomnosti toľkých detí. Emme, Rayovi a ostatným však tento úkryt nestačí a chcú nájsť Minervu a dozvedieť sa viac a preto sa vydajú ozbrojení do ďalšieho bodu na mape, kde by malo byť ďalšie skryté miesto, ktoré im nechal Minerva. Cesta však bude plná démonov.

Bohužiaľ, tentokrát sa už tempo veľmi výrazne zaseklo. Takmer celú knihu sa tentokrát nachádzame v nudnom podzemnom kryte a okrem plánovania ďalšieho postupu sa tu nič nedeje. Nová postava dospeláka je oproti tým predošlým z minulého dielu (Muzika a Sondžu – démoni, ktorí nejedia ľudské mäso) nezaujímavá. Síce som zvedavý, čo má dospelák za sebou za minulosť a ako sa bude jeho osud vyvíjať, no v tomto diely nijako extra nezapôsobil. Vlastne sa jedná o dosť podobný diel, ako to bolo naposledy, tiež sa takmer celý diel odohrával v úkryte. Lenže šiesty diel ponúkol všadeprítomné napätie z nových postáv, pri ktorých si človek nebol úplne istý, čo je ich cieľ, bolo vysvetlených aj viacero nezodpovedaných otázok a úvodná akčná naháňačka bola skvelá. Siedmy diel nič také neponúka. Okolo novej záhadnej postavy nefunguje dostatočne napätie, odpovede čitateľ nedostáva takmer žiadne a akcia je tu len na posledných 3 stranách. Celkovo o úroveň horší diel a zatiaľ celkovo najslabší z celej série a ja len dúfam, že to bola len slabšia chvíľka scenáristu Kaiu Shirai a že ďalší diel bude znovu napínavejší. Zatiaľ totiž táto séria nesklamala a dostatočne ma bavila.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke vydavateľa.

KUPUJTE TU

Počet strán: 192

Väzba: brožovaná

Jazyk: český

Scenár: Kaiu Shirai

Kresba: Posuka Demizu

Preklad: Anna Křivánková

Redakcia: Filip Gotfrid, Jiří Pavlovský

Vydavateľstvo: CREW

3

Hodnotenie

Zaslíbená Země Nezemě 7 je zatiaľ najslabším dielom série. Stále to nie je vyslovene slabá časť, ale neudeje sa tu celú knihu takmer nič. Tentokrát ma to bavilo výrazne menej ako inokedy a aj nová postava záhadného dospeláka nepriniesla požadované napätie. Ak si to porovnám s dielom minulým, ktorý sa tiež odohrával takmer celý v úkryte, ale obsahoval aj dve skvelé tajomné postavy démonov (Muzika a Sandžu), všadeprítomné napätie a aj prostredie bolo výrazne nebezpečnejšie, tak siedmy diel je jednoducho o úroveň horší. Snáď ôsmy diel znovu zdvihne kvalitu.

Autor – Rado