Séria Zaslíbená Země Nezemě je vo svete mangy megahit, ktorý predal od roku 2016 do roku 2020 celosvetovo viac ako 21 miliónov výtlačkov a chytil sa poriadne aj u nás. Patrí medzi najpredávanejšie české komiksy a pravidelne sa umiestňuje aj v rebríčku TOP10 najpredávanejších komiksov mesiaca od vydavateľstva Crew. Séria pokračuje piatym dielom a aký je?

Sirotinec Grace Field House horí a uteká z neho 15 detí. Hlavní a najstarší hrdinovia sa rozhodli, že deti mladšie ako 4 roky ostanú v domove a do dvoch rokov sa po nich vrátia. Tento zložitý a fyzicky náročný útek by totiž pravdepodobne nezvládli a Emma ich nechcela vystaviť nebezpečiu. Pri plánovaní usúdili, že menšie nebezpečenstvo je pre nich momentálne práve na farme pre ľudožravých démonov, lebo tí deti mladšie ako ktoré majú 6 rokov, nejedia. Teda sa zo Sirotinca vo veľkolepom štýle zdrhá a mamá Isabella je prekvapená, ako ju tie detská mohli tak obalamutiť. Nevzdáva sa však a vydáva sa po ich stopách. Vyhlási poplach a do vysielačky zahlási útek tých najvzácnejších kusov z výchovy pre hladných démonov. Tí si to samozrejme vzácne zboží nechcú nechať ujsť a tak sa vydávajú za deťmi.

Tentokrát uvidíme konečne aj výrazne iné prostredie ako doteraz. Už začínala byť táto séria prostredím mierne stereotypná, keď sa viac-menej všetko odohrávalo len v Sirotinci alebo na pozemku okolo neho. Teraz sa prostredie výrazne zmení a deti sa dostanú do nebezpečného lesa, v ktorom nič nie je také, ako sa na prvý pohľad zdá. Deti sa nachádzajú v nepoznanom prostredí a veľmi rýchlo prídu na to, že to tu nebudú mať vôbec jednoduché a aj tu im bude hroziť smrť. Piaty diel je výrazne dynamickejší ako diely predošlé a síce boli veľmi pútavé aj tie vďaka odhaľovaniu tajností okolitého sveta a vďaka plánovaniu úteku, no teraz je to výrazne iné. Emma, Ray a ostatní musia utekať, aby neboli vystopovaní a chytení. Počas úteku sa však ocitajú v nepoznanom prostredí a neustále sa niečo deje a čitateľ si nemá čas poriadne vydýchnuť. Naozaj veľmi svižný diel a som znovu veľmi zvedavý, kam bude príbeh smerovať ďalej. Pravdepodobne sa to znovu celé spomalí, ale nechám sa prekvapiť, to totiž tejto sérii ide na jednotku s hviezdičkou, vždy má nejaké nečakané prekvapenie v zálohe. Kresba Posuky Demizu je vo svete mangy nadštandardná a veľmi dobre sa na ňu pozerá. Ukážkovo zvláda emócie, kompozíciu postáv a aj prostredia.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke vydavateľa.

KUPUJTE TU

Počet strán: 200

Väzba: brožovaná

Jazyk: český

Scenár: Kaiu Shirai

Kresba: Posuka Demizu

Preklad: Anna Křivánková

Redakcia: Filip Gotfrid, Boris Hokr

Vydavateľstvo: CREW

4

Hodnotenie

Zaslíbená Země Nezemě 5 je skvelé pokračovanie s vysokým tempom, ktoré zásadne mení prostredie a tak vlieva do série svieži vietor. Scenáristicky a aj kresbou si to udržuje vysoko nastavenú úroveň a ja som len rád, že ma táto séria neprestáva baviť.

Autor – Rado