Královská krev je veľmi zaujímavým komiksom a ak by som ho mal k niečomu známemu prirovnať, tak by to bol seriál Game Of Thrones. Prečo? Lebo je Královská krev tiež o tróne a túžbe po moci. Tiež si neberie žiadne servítky, je plná krvi, sexu, brutality a zvrhlostí. Autorom je legendárny Alejandro Jodorowsky, ktorý je v našich končinách veľmi obľúbený a napísal už viacero kultových komiksových diel. Z tých najznámejších u nás vyšiel Incal, Kasta metabaronov, Borgia, Bouncer či Diosamante.

Príbeh komiksu Královská krev je o kráľovi Alvarovi, ktorý je hlavnou postavou celého príbehu. Na začiatku všetkého je zranený, zradený a je nechaný napospas smrti. To sa však nestane, nadobudne svoju silu a aj pamäť a vydá sa na cestu pomsty za trónom a mocou. To by bolo v skratke o čom je tento komiks, ale podobne ako v seriály Game Of Thrones, je to tu plné násilia, intríg a mocenských hier. Postáv je tu viac a aj okolnosti sa poriadne komplikujú až som občas krútil hlavou, že až kam má odvahu Jodorowsky ako scenárista v príbehu zájsť. Pripravte sa naozaj na všetko a práve tým, ako sa tu s postavami nešetrí a nezaobchádza sa tu s nimi v rukavičkách, ale viaceré si tu prežijú poriadne peklo je to veľmi pútavé. Príbeh je v tomto totiž dostatočne nepredvídateľný a dokáže udalosťami prekvapovať a to ma na tom všetkom veľmi upútalo. Jediná škoda je tá, že na tak osudové udalosti majú knihy možno až príliš málo strán. Áno, celý príbeh je v 4 knihách a dokopy má 230 strán, čo rozhodne nie je málo a uzavrie sa tu všetko podstatné, ale viaceré udalosti či postavy by si zaslúžili väčší rozsah a nie raz som sa pri čítaní pristihol, ako som si vravel, že ma mrzelo, že tá scéna bola príliš rýchla alebo že táto zaujímavá postava bola na scéne príliš krátko. To je aj najväčší mínus celého príbehu.

Jodorowsky je rozhodne zaujímavý autor a síce nepatrí k mojim najobľúbenejším scenáristom, ale ak sa mi od neho už niečo páči, tak to poriadne. Bol som nadšený z jeho Kasty metabaronov, či Borgie a Královská krev patrí medzi to lepšie, čo napísal. Vždy si vyberá aj kvalitných kresličov, či už to boli také slávne mená ako Manara, Bess, nedávno zosnulý Juan Giménez, Jean-Claude Gal, Moebius či Boucq, všetko sú to legendy komiksu. Tentokrát siahol po menej známom kresličovi a tým je čínsky umelec Dongzi Liu, ktorý okrem Královskej krvi na žiadnom inom známejšom komikse nepracoval. Jodorowsky si však vybral viac ako dobre a jeho kvalita kresby sa môže smelo rovnať už so spomenutými legendami. Na jeho dynamickú kresbu sa pozerá veľmi dobre a skvelo zvláda aj ľudské postavy a ich emócie. Síce sa na viacerých paneloch až tak nevenuje prostrediu a niektoré okná sú možno menej detailné, ako by sa mi páčilo, ako celok komiks kreslí veľmi dobre a je hlavnou silnou stránkou celého komiksu. Ak sa niekedy povie Královská krev, tak prvé čo mi napadne bude perfektná kresba.

Autor scenára Alejandro Jodorowsky

Autor kresby Dongzi Liu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Príbeh sleduje niekoľko dlhých rokov vlády Alvara a jeho strastí a druhá polovica príbehu primiešava vlkolakov a upírov a síce je to podľa niektorých už poriadne prehnané, podľa mňa sa to do tej surovosti hodí a vypadá to jednoducho dobre. Celkovo ma Kráľovská krev bavila a užíval som si poriadne krutý príbeh a luxusnú kresbu. Musím pochváliť aj zachovanú veľkosť knihy podľa originálu a tak môže kresba vyniknúť. Kniha má 4 diely, ktoré tu Crew vydala v 2 knihách.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke vydavateľa.

Prvú knihu KUPUJTE TU

Druhú knihu KUPUJTE TU

Počet strán: Prvá kniha 112, Druhá kniha 120

Väzba: tvrdá

Jazyk: český

Scenár: Alejandro Jodorowsky

Kresba: Dongzi Liu

Preklad: Richard Podaný

Redakcia: Filip Gotfrid, Boris Hokr, Martin Kužel

Vydavateľstvo: CREW

4

Hodnotenie

Královská krev sa vydarila a ak máte chuť na poriadne krutý príbeh plný sexu, krvi a brutality, tak ste na správnom mieste. Síce je občas trochu prekombinovaný, ale vydaril sa. Hlavnou hviezdou komiksu je však Dongzi Liu, ktorého kresba vypadá famózne.

Autor – Rado