Konečne sme sa dočkali! Slávny a vlastne aj tak trochu kultový komiks Lazarus konečne začal vychádzať aj u nás! Postaralo sa o to naše obľúbené nakladateľstvo Crew a som im za to veľmi vďačný. Ubehlo už od prvého vydania tohto komiksu 10 rokov, čo je rozhodne dlhá doba, ale nikdy nie je neskoro. Lazarus je jeden z najslávnejších komiksov od vydavateľstva Image Comics a podľa mňa bolo len otázkou času, kedy sa dočkáme vydania aj u nás. Predsa len boli otázky od čitateľov na túto sériu na stránkach Crew naozaj časté. Séria u nás vychádza v brožovanej tenšej verzii, z ktorej prvý diel má 104 strán a teda sa nejedná o väčšie a hrubšie komplety ako tomu bolo v prípadoch Paper Girls alebo Sweet Tooth, ktoré mali okolo 300 strán a boli tak aj výrazne drahšie.

O čom vlastne táto slávna séria je? Svet už nie je rozdelený zemepisnými alebo politickými hranicami. Hranice sú teraz finančné a podobne ako dnes, bohatstvo tu znamená moc. Hranice teraz určujú bohaté vládnuce rodiny a o všetkých, ktorí týmto rodinám slúžia je postarané, ostatní sú chamraď. Tieto rodiny medzi sebou obchodujú či bojujú a každá má svojho Lazara. Je to meč a štít rodiny, ktorý ju ochraňuje. Jedná sa vlastne o dokonale vycvičeného terminátora, ktorého rozhodne nie je ľahké zabiť, no on alebo ona dokážu zabíjať vojakov po stovkách. Jedným z takých je aj naša hlavná postava príbehu a to perfektne vycvičená Forever. Je to Lazarus rodiny Carlyleovcov.

Scenárista Greg Rucka patrí k najväčším komiksovým scenáristickým hviezdam a u nás rezonovala hlavne jeho séria Gotham Central, na ktorej spolupracoval so slávnym scenáristom Edom Brubakerom. Greg Rucka v Lazarovi stvoril naozaj zaujímavý príbeh plný krvavej akcie. Síce mi zo začiatku pár strán trvalo, kým som sa chytil a správne naladil, no potom to už išlo a zhltol som to ako malinu a nesmierne ma to bavilo. Nevedel som si totiž zo začiatku predstaviť, že ako to môže byť až tak zaujímavé svojim príbehom a či to náhodou nebude len o drsnejšej akcii. Prišlo mi totiž hlavne zo začiatku, že tu nie je tak veľa postáv, aby to bolo nejak zaujímavo rozohrané, to sa však s pribúdajúcimi stranami vyriešilo a začalo to byť aj postavami výrazne zaujímavejšie. Hlavná postava je naviac dostatočne sympatická a členovia rodiny nejednoznační. Udalosti z konca prvého dielu sľubujú ešte naozaj zaujímavé udalosti a sám som veľmi zvedavý. Prvý diel u mňa len potvrdil chýri o kvalitách tejto série. Tá výrazne boduje aj svojou kresbou od Michaela Larka, ktorý pracoval aj na Gotham Central alebo na titule Místo činu. Komiks Lazarus rozhodne odporúčam.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 104

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Greg Rucka

Kresba: Michael Lark, Brian Level

Farby: Santiago Arcas

Preklad: Michael Talián

Redakcia: Filip Gotfrid, Jolana Tichá

Vydavateľstvo: CREW

5

Hodnotenie

Lazarus je drsný akčný komiks, v ktorom je hlavnou postavou vlastne takmer nezničiteľný ženský terminátor Forever. Scenárista Greg Rucka rozohral veľmi zaujímavý príbeh, ktorý má veľký potenciál aj do ďalších dielov. Okrem pútavosti príbehu sa môže komiks oprieť aj o vydarenú kresbu. Som veľmi rád, že tu Lazarus nakoniec začal po toľkých rokoch prosíkania čitateľov vychádzať a dúfam, že sa mu tu bude patrične dariť, aby toto rozhodnutie nemuseli v Crew ľutovať. Inak perfektný úvod do tejto kultovej série!

Autor – Rado