Našťastie sa tu koncom roka 2021 rozbehla od Crew zaujímavá séria so Spider-Manom s názvom Amazing Spider-Man od scenáristu Nicka Spencera od ktorého u nás vyšiel Captain America od BB/Artu. Séria však má vo svete až 15 dielov, tak uvidíme, či sa k takému číslu v Crew dostanú, predsa len majú vo zvyku dokončovať všetky série, aj tie, ktoré sa predávajú menej. Spider-Man je v poslednej dobe v kurze. Film Spider-Man: Bez domova zarobil viac ako 1 890 000 000$ a je tak v historických tabuľkách najziskovejších filmov na 6 mieste. Čo je fenomenálny úspech a nikto to nečakal. Spider-Man je jednoducho vo svete veľmi obľúbeným superhrdinom a v popularite je dokonca pred Batmanom. Aj keď na našom trhu vyšlo viacero komiksov s týmto pavúčím hrdinom, nikdy nedosahoval popularitu Batmana. Je to čudné, ale je to tak. Takmer všetko, čo má nálepku Batman sa u nás predáva , ale so Spider-Manom je to u nás ťažšie, ale tak to u nás asi majú všetci superhrdinovia okrem Batmana. V každom prípade je však táto séria od Nicka Spencera dostatočne zaujímavá a sviežo napísaná. Tie zápletky jednoducho majú dobré nápady.

Tretí diel s názvom Životní zásluhy prináša svieži nápad a to zápletku okolo J. Jonaha Jamesona, úhlavného to Spider-Manova nepriateľa, ktorý ho očierňoval stále keď mohol. Všetko sa však zmenilo odtajnením Spider-Manovej pravej identity, tým, že J.J. Jameson zistil, že je to Peter Parker, úplne svoje správanie otočil a prekvapil celú verejnosť tým, že pavúčieho superhrdinu obraňuje, chváli a všetkým pochybovačom vysvetľuje, že Spider-Man je naozajstný hrdina! Jameson je pozvaný na udeľovanie cien k starostovi mesta a má so sebou zobrať aj Spideyho, problém je však v tom, že starostom je Spider-Manov úhlavný nepriateľ Kingpin a pavúk s ním nechce mať nič spoločné. Aj preto sa mu možno hodí, že ich prepadne banda grázlov, ktorým sa však podarí Spideyho a J.J. zajať…

Okrem hlavného príbehu Životní zásluhy rozdeleného do troch zošitov je tu aj príbeh Rodinné záležitosti, ten má dve časti a síce ho napísal tiež Nick Spencer, kreslič je už iný a Ryana Ottleyho vystriedal Kanaďan Chris Bachalo, ktorého kresba mne osobne vôbec nesedí (kreslil aj sériu Doctor Strange od Crew). V druhom príbehu sa do nebezpečenstva dostáva teta May. Prvý príbeh ma bavil podstatne viac, ako kresbou tak aj celkovým nápadom, že sa z dvoch úhlavných nepriateľov stávajú spolupracovníci a kamoši. Dozvieme sa tu aj o bolestivej J.J. Jamesonovej minulosti a aj to, prečo vlastne pavúka tak veľmi neznášal. Bavilo ma to a zatiaľ Nick Spencer naozaj dokáže svojimi scenármi zaujať. Už len dúfať, že to ocenia aj čitatelia a na sériu sa chytia v dostatočne hojnom počte. Predsa len by som bol veľmi rád, keby sa aj u nás zvýšila Spideyho popularita a tým aj viacero iných komiksov s týmto hrdinom.

Ak vás komiks zaujal, kúpte ho priamo na stránke CREW.

KUPUJTE TU

Počet strán: 112

Väzba: Mäkká

Jazyk: Český

Scenár: Nick Spencer

Kresba: Chris Bachalo, Ryan Ottley

Preklad: Jiří Pavlovský

Redakcia: Filip Gotfrid, Andrea Nekvapilová

Vydavateľstvo: CREW

4

Hodnotenie

Scenárista Nick Spencer dokazuje aj tretím dielom, že dokáže vymyslieť zaujímavé a netradičné zápletky. Tentokrát je to postava J.J. Jamesona, ktorý začne obraňovať, chváliť a presviedčať všetkých neveriacich o tom, že Spider-Man je naozajstný hrdina! S úhlavných nepriateľov sa teda stávajú kamoši. Zatiaľ mi prídu scenáre v tejto sérii v rámci odľahčenej superhrdinskej zábavy dostačujúce a bavia ma. Aj keď druhý príbeh v tomto komikse ma až tak nebavil, s prvým a teda hlavným som bol spokojný.

Autor – Rado